Головна Мамині університети Правда про воду

Правда про воду

Правда про воду

Без води неможливе життя на планеті. Це відомо усім – і малечі, і дорослим. Навіть наші кістки на 15% складаються з води! Тож не дивно, що саме від якості води, яку щодня споживаємо, залежить наше здоров’я…

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я встановили, що багатьох хвороб і смертей на планеті можна було б уникнути завдяки одному єдиному засобу – забезпеченню людей чистою питною водою.

В Україні у 2010 році ухвалили нові Державні санітарні норми і правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (2.2.4-171-10). Щоправда, повністю вони будуть працювати лише з 2020 року і тоді визначатимуть якість питної води для українців за 76 показниками. При цьому сьогодні, як пише редактор журналу «Вода і водоочисні технології» Захар Малецький, більшості українських лабораторій не під силу контролювати навіть встановлений на першому етапі перелік показників якості води.

Отже, які б вимоги до якості води не висувала держава, це не означає, що з домашніх кранів українців потече придатна до споживання вода. До того ж, якщо через наші труби пропустити навіть чисту джерельну воду, вона стане «брудною». Це факт, який визнають на всіх рівнях. Не даремно ж додатково була прийнята Загальнодержавна програма на 2006-2020 роки «Питна вода України». Вона спрямована саме на ліквідацію аварійного стану української водопровідної мережі. Чи виконується ця Програма? Питання, більшою мірою, риторичне…

Що ж залишається українцям? Відверта загальнодержавна констатація: «Відставання України від розвинутих країн по середній тривалості життя та висока смертність певною мірою пов’язано із споживанням недоброякісної питної води», – аж ніяк не допоможе пересічному українцю. Адже живемо ми зараз. І воду споживаємо щодня. Тож яку воду пити сьогодні?

Чиста вода чи корисна?

Зі школи всі ми знаємо формулу води. Але чистої Н2О в природі не існує, хіба що – роса. До того ж, очищена від будь-яких домішок дистильована Н2О при регулярному вживанні стає шкідливою – вона вимиває з організму калій, магній, йод, фтор, що призводить до виникнення багатьох хвороб.

Тому існує інший термін щодо корисної води – питна фізіологічно повноцінна. Така вода містить мінеральні речовини, необхідні організму людини в правильних пропорціях. І при цьому є цілком прозорою, безбарвною, без запаху і смаку, без органічних залишків і шкідливих бактерій. Фізіологічно повноцінну питну воду можна вживати щодня без спеціальних медичних показань, на відміну від лікувальних вод з підвищеною мінералізацією.

Показники фізіологічної повноцінності мінеральної води*

·         Загальна жорсткість: 1,5-7,0 ммоль/л
·         Загальна лужність: 0,5-6,5 ммоль/л
·         Йод: 20-30 мкг/л
·         Калій: 2-20 мкг/л
·         Кальцій: 25-75 мкг/л
·         Магній: 10-50 мкг/л
·         Натрій: 2-20 мкг/л
·         Фториди: 0,7-1,2 мкг/л
·         Сухий залишок: 200-500 мкг/л

*Згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10 

Найкращою, звісно, є вода природно мінералізована. Але знайти самому природне джерело зі збалансованим вмістом необхідних мінералів й солей і при цьому чисте від шкідливих бактерій у наш час вкрай важко. Та навіть якщо вам це вдасться, їздити до нього щодня ви не будете. А зберігати довше за добу таку «живу» воду небезпечно. Це стверджують і ДСанПіН 2.2.4-171-10: «Термін зберігання питної води з пунктів розливу, бюветів, колодязів та каптажів джерел у тарі споживача не повинен перевищувати 24 години, за умови її зберігання у чистій закритій тарі при температурі від 5о до 20оC в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів».

Окремо слід сказати про воду зі сільських криниць. Сьогодні не кожна криниця є безпечною, особливо, якщо вона мілкіша за 10 метрів. Найчастіше води криниць забруднюються нітратами. За останні роки в Україні збільшилась кількість випадків отруєння дітей колодязною водою з нітратами. У деяких із них дітей не вдалося врятувати…

Тому оптимальним виходом у ситуації, що склалася, є вибір постачальника очищеної води або – способу самостійної доочистки водопровідної води. Насправді, і західні експерти схиляються до того, що саме доочистка водопровідної води є екологічно та економічно виправданою.

Слово фахівцям
Володимир Босюк
, провідний фахівець компанії «Аквафор»
Якщо ви змирилися з фактом, що воду фільтрувати потрібно, але не маєте достатньо коштів, то доступним варіантом буде фільтр-глечик. Його вартість коливається в межах 100 грн – це дуже простий у використанні та якісний спосіб очистки води. Єдине, як і для більшості фільтрів, потрібно своєчасно (в середньому 1 раз на місяць) проводити заміну картриджів, а це додатково приблизно 50 грн.
Зручніший варіант – насадки на кран. Їх вартість коливається в межах 250-330 грн., а перевага над фільтрами-глечиками є у зручності та економічності експлуатації: ресурс змінних модулів в 10 разів перевищує показники змінних модулів глечиків, а вартість – всього у 3 рази. Це дійсно оптимальний вибір для пересічного українця.
Люди, які користуються побутовими фільтрами води тривалий час, приходять до вибору більш «професійних» систем очистки. Це фільтри, які складаються з трьох колб і монтуються у просторі під мийкою, а поруч зі змішувачем на мийці розташовується кран для питної води. Діапазон цін на ці системи – 600-1200 грн. Вартість комплекту змінних модулів – в середньому 250-400 грн., але ресурс таких модулів дуже великий – від 5000 до 12000 тис. літрів, чого вистачить сім’ї з 3-4 чоловік на 1,5-2 роки.
Якщо ви хочете отримувати воду ідеально очищену від усіх її шкідливих компонентів, то ваш вибір – системи зворотнього осмосу. Вартість таких систем коливається в межах 1200-2500 грн. і в подальшій експлуатації обслуговування обійдеться в 800-1000 грн. на рік.

Очистка води

Ту воду, котра потрапляє до водопровідної системи, очищають на водоочисних станціях. Зокрема, воду з поверхневих джерел водопостачання спочатку обробляють спеціальними хімічними реагентами (коагулянтами) та відстоюють у спеціальних відстійниках, де осідає пісок, глина і основна маса інших нерозчинних речовин, а потім фільтрують крізь шар гравію, коксу і піску, щоб видалити завислі речовини, які важко осідають. При цьому разом із ними відфільтровуються залишки органічних речовин і більша частина бактерій. Для повного знезараження воду ще хлорують.

Як найчастіше доочищують таку воду українці?

По-перше – відстоюють. Але цей спосіб є зовсім не ефективним, оскільки він не позбавляє воду від великої маси хвороботворних мікроорганізмів, а у процесі відстоювання вони ще й розмножуються.

По-друге – кип’ятять. Згідно з науковими дослідженнями, такий спосіб здатен вбити хвороботворні мікроорганізми. Але під час кип’ятіння воду покидають не тільки хлор, але й кисень. Натомість в осад випадають корисні елементи: кальцій, натрій, магній, фтор та інші. Таким чином, вода стає «мертвою». Тривале споживання такої рідини сприяє розвитку сечокам’яної хвороби. А ось хлор, що міститься у воді, під час нагрівання утворює з органічними речовинами ще більш небезпечні хлорпохідні сполуки (зокрема, тригалометани).

По-третє – фільтрують. Поява побутових фільтрів відкрила перед українцями нові, якісніші від двох попередніх, можливості очистки водопровідної води. Побутові фільтри поділяються на:

  • сорбційні – містять у собі сорбенти (наприклад активоване вугілля) чи іонообмінні смоли;
  • мембранні – складаються з мембран, котрі затримують молекули шкідливих речовин.

За умови регулярної і вчасної заміни картріджів/мембран, побутові фільтри справляються із завданням – очищають воду від хлору та інших небажаних домішок. Однак, коли обираєте фільтр, уважніше вивчіть його властивості, щоби пропущена крізь нього вода разом із небажаними елементами, не залишила у ньому і корисні.

Є ще побутові системи водоочистки – багатоступінчасті фільтри, котрі включають кілька механізмів очистки, серед яких:

  • пом’якшення «жорсткої» води
  • дегазація
  • видалення певних хімічних елементів (наприклад, знезалізнення)
  • дезактивація (нормалізація радіоактивного фону)
  • знезараження хвороботворних мікроорганізмів.

Коли вам потрібна максимально чиста вода, котра при кип’ятінні не даватиме жодного осаду, тобто не матиме у своєму складі жодних розчинних солей та мінералів, найкраще застосовувати фільтр-системи, котрі працюють за принципом зворотнього осмосу. У такому випадку вода проходить під тиском через спеціальну мембрану, котра пропускає молекули води і затримує всі інші.

Існує, щоправда, думка, що чим більшу силу ми докладаємо до очистки води, тим «агресивнішою» вона стає, в результаті – «відвойовує» у нашого організму все, що «насильно» забрали в неї фільтри.

Обираючи побутові фільтри для води, слід звернути увагу не тільки на кількість технологічних етапів очистки води, але і на те, наскільки добре фільтр може працювати в умовах гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин.

Порівняльна характеристика найпопулярніших фільтрів для води після фільтрування через них 100 л води (журнал «Вода і водоочисні технології», №1-2, 2012 р.)

Тип фільтра, картриджа Швидкість очистки, л/хвилину

Показники

рН Залізо, мг/л Марганець, мг/л Окислюваність, мгО2 Хлор активний, мг/л Хлороформ СНСІ3, мкг/дм3 Трихлоретилен, мкг/л
Початкова вода 7,66 0,24 0,056 5,3 0,58 37±5 25±4
Нормативи 6,5-6,8 0,2 0,05 5 0,5 <60 <10*
Наша водаМаксима КСПмини «5» 0,13 7,18 0,12 0,03 4,7 0,09 16±4 <5
Аквафор ГарріВ100-5 0,125 6,87 0,11 0,05 4,9 <0,03 14±4 <5
Бар’єр ГрандБар’єр-6 0,15 6,79 0,13 0,03 5,1 0,09 16±4 <5
Гейзер Аміго502 (Ж) 0,11 6,52 0,13 0,04 5,2 0,11 19±4 <5
Бріта АлунаXL Макстра Технолоджі 0,18 6,9 0,14 0,03 4,7 0,18 19±4 <5
Система зворотного осмосаНаша ВодаАБСОЛЮТ 0,12 6,5 <0,01 0,4 <0,03 7,5 <5 <5

*Норматив включає суму концентрацій трихлоретилену та тетрахлоретилену

У домашніх умовах водопровідну воду можна очистити ще одним альтернативним способом – заморожуванням. Як зазначає Михайло Курик, директор Українського інституту екології людини, тала вода є безпечною і навіть корисною для вживання. Щоби приготувати талу воду, візьміть півтора літри водопровідної води, пропустіть через звичайний побутовий фільтр, потім доведіть до кипіння (але не кип’ятіть) і дайте остигнути. Пізніше перелийте до пластикової пляшки і покладіть до морозилки. Приблизно через 2 доби ця вода замерзне повністю. Тоді вийміть її із морозилки і розморозьте при кімнатній температурі. Якщо ви виймете пляшку ввечері, то на ранок отримаєте свіжу талу воду. Кригу, що не встигла розтанути, краще викинути. А воду акуратно перелити до скляного чи емальованого посуду, не зачіпаючи осад, що утворився. Свої цілющі властивості тала вода зберігає протягом 6-8 годин після розморозки.

Готуємо «еліксир молодості»

Для покращення здоров’я Михайло Курик, директор Українського інституту екології людини, пропонує вживати натще просто талу воду чи «еліксир молодості», приготований на її основі.

Для приготування «еліксиру молодості» вам знадобляться свіжі овочі: буряк, морква, яблуко та селера. Натріть їх до щойно розмороженої води, перемішайте, процедіть і пийте самі та давайте напитися всім, хто до цього часу прокинувся у вашій родині. Такий «еліксир» не потрібно пити постійно. Один курс – 10 днів, потім слід зробити перерву. 

Окремо про хлор

В Україні хлорування є основним способом дезінфекції питної води. Заміна його найближчим часом на альтернативні способи мало ймовірна. І це, не зважаючи на те, що і вітчизняні науковці, зокрема з Інституту гігієни та медичної екології ім. О. Марзеєва АМНУ (Київ), говорять про небезпеку цього способу знезараження питної води.

Сам по собі хлор суттєво не впливає на здоров’я людини. Однак розчиняючись у воді, він вступає в дію з органічними домішками (мікробами, пліснявою тощо) і утворює високотоксичні хлорорганічні речовини, дія яких на організм проявляється через тривалий проміжок часу.

Хлорорганічні сполуки змінюють внутрішньоклітинний метаболізм, мають мутагенну активність, що з часом призводить до утворення та росту різних пухлин в організмі. За даними «Ради з якості довкілля США», ризик захворіти раком серед тих, хто п’є хлоровану воду, є на 93% вищим порівняно з тими, хто п’є воду без хлору. Хлорована вода практично подвоює ризик захворювання раком сечового міхура. З хлором також пов’язані захворювання печінки, шлунка, кишечника, серця. Хлорована вода може спровокувати атеросклероз, анемію, підвищення тиску, виникнення алергічних реакцій.

Розливають і фасують

Для тих, хто використовує водопровідну воду лише як «технічну», а для приготування їжі та втамування спраги купляє воду в магазині, корисно знати, що сьогодні в Україні формально немає жодного державного стандарту (ДСТУ) для бутильованої води. Тобто до введення нового Держстандарту (ДСТУ 878:2006) виробники виявилися не готовими і його дію призупинили. У 2007 році мали сказати до якого часу діятиме «вето». Але відповідний проект не підписаний досі. Тому виробники мінеральних фасованих вод дотепер користуються старезними ДСТУ 878-93 або ж власними технічними умовами (ТУ) та технологічними інструкціями. Як наслідок, для очистки та дезінфекції води (чи то джерельної, чи то водопровідної) використовують різне обладнання й технології. Покупець же при виборі води в магазині найчастіше керується розрекламованими її особливостями.

Натомість, згадані ДСанПіН 2.2.4-171-10 розділяють питні води на два види:
·         оброблені, котрі отримують з джерел питного водопостачання, потім очищують та/чи домінералізовують;
·         необроблені (природні) – отриманні безпосередньо з підземних джерел, які за всіма показниками відповідають вимогам Санітарних норм без їх очищення (крім освітлення) та/чи домінералізації.

Отож, якщо на пляшці написано, що вода збагачена чимось, це означає, що до неї додали якийсь хімічний елемент штучно.

Споживачам бутильованої води також корисно знати, що уся ця вода є консервованою. Від способу її консервування залежить термін зберігання. Найпопулярнішим способом консервування питної води є додавання діоксиду вуглецю, тобто «газування» води. Усі газовані води зберігаються в герметично зачиненій тарі при температурі до 20оС протягом року. Зважте на те, що у пляшці газованої води самої води (рідини) менше, ніж у такій самій пляшці негазованої.

Негазовані води мають менший термін зберігання – не більше півроку, якщо, звісно, їх не «законсервували» іншим способом (скажімо, додаванням срібла).

Спеціально для малят

Необхідність виробництва спеціальної води для дітей виникла з появою сухих сумішей – замінника грудного молока, каш та інших видів дитячого харчування. Оскільки сухі суміші вже містять достатню кількість мінеральних речовин, розчиняти їх у звичайній воді не бажано – це може призвести до порушення мінерального обміну в чутливому організмі немовляти. Тому іноземні, а за ними і вітчизняні виробники почали поставляти на ринок спеціально очищену воду не тільки від шкідливих домішок та мікроорганізмів, але й від надлишку солей. Це той рідкісний випадок, коли краще використовувати дистильовану воду.

Втім, якщо для розчинення сумішей «порожня» вода є придатною, то для пиття бажано обирати таку воду, в якій містяться усі необхідні дитині речовини в оптимально збалансованій для неї пропорції.

В наших дитячих магазинах можна придбати спеціальну дитячу воду. Але з’ясувати, у чому її специфіка, не вдалося.

– Я не впевнений, що спеціальна вимоги до дитячої води взагалі потрібні, – говорить Захар Малецький. – Наскільки мені відомо, ВОЗ також їх не має. Тому вся ця історія нагадує чистий маркетинг.

Натомість у згаданих українських ДСанПіН 2.2.4-171-10 вказано, «що воду можна споживати дітям з перших днів життя для фізіологічних, санітарно-гігієнічних та господарсько-побутових потреб у тому разі, якщо вона відповідає таким вимогам:

  • не обробляється реагентами, не містить консервантів та не є штучно мінералізованою;
  • фасується в скляну тару та тару одноразового використання об’ємом не більше 6,0 л із зазначенням на етикетці строку її придатності та умов зберігання після розгерметизації тари, згідно з результатами державної санітарно-епідеміологічної експертизи цієї води;
  • вміст амонію не перевищує 0,1 мг/л; розливається на лінії розливу, що не використовується для розливу мінеральних вод, алкогольних та безалкогольних напоїв».

Ось і все. Тобто дітям заборонено давати газовану воду або воду, котра містить хлор чи срібло. Для бактерицидної обробки дитячої мінеральної води замість цих елементів повинні застосовувати методи ультрафіолетового опромінення чи озонування.

Ваше здоров’я і здоров’я ваших рідних – у ваших руках. Уважніше ставтеся до того, що споживаєте. Аналізуйте і не лінуйтеся хоч якось захиститися від бруду, який на вас ллється (у прямому та переносному сенсі).

Світлана Рудєва
листопад 2012 року
_________
З метою уніфікування одиниць вимірювання та кращого розуміння по всій статті замість дм3 використані літри (л)

НЕМАЄ КОМЕНТАРІВ

Залиште коментар