Головна Мамині університети ЙОД: Пожива не лише для розуму

ЙОД: Пожива не лише для розуму

ЙОД: Пожива не лише для розуму

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), на Землі понад 1 млрд. людей живе в умовах йододефіциту. Йододефіцитні захворювання належить до числа найпоширеніших неінфекційних захворювань. Їх наслідки, найчастіше, незворотні. Тому кожній мамі, котра піклується про здоров’я своєї сім’ї, потрібно достеменно знати: як, чим і в якій кількості потрібно годувати домочадців, щоби запобігти виникненню в них йододефіциту.

Відповісти на ці запитання нам допоміг Віктор Кравченко, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки, завідувач відділу епідеміології ендокринних захворювань Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В. Комісаренка Національної академії медичних наук України:

– Фізіологічна потреба людини в йоді складає 100-200 мікрограмів на добу, – розпочинає розмову Віктор Кравченко. – Тобто людина повинна регулярно споживати бодай цю мінімальну кількість, яка забезпечує в організмі необхідний синтез тиреоїдних гормонів. Якщо йоду більше, то він виділяється із сечею, потом, жовчю. Однак якщо його менше, то виникають різні захворювання, пов’язані з недостатнім синтезом тиреоїдних гормонів. Йод є необхідним не лише для щитовидної залози, але й для інших ендокринних залоз.

Фізіологічна потреба у йоді відповідно до віку (за даними ВООЗ):

  • для дітей до 1 року – 50 мкг/добу
  • для дітей 2-6 років – 90 мкг/добу
  • для дітей шкільного віку 7-12 років – 120 мкг/добу
  • для дітей старших 12 років та дорослих – 150 мкг/добу
  • для вагітних та годуючих мам – 200 мкг/добу

Норма для вагітних є такою ж?

– Насамперед, слід зазначити таке: якщо в організмі жінки бракує йоду, то вона не в стані завагітніти. Із браком йоду пов’язана неплідність, і не лише у жінок, але й у чоловіків. Навіть якщо жінка завагітніє, то брак йоду може завдати шкоди розвитку дитини. Тому, якщо жінка планує народжувати, то їй рекомендують перевірити йодозабезпечення й споживати достатньо цього елементу. Також є дані, що брак йоду призводить до розвитку у жінок патології яйників, кіст, порушення менструального циклу. А це також впливає на дітородну функцію.

Повернімося до вагітності. У цей період в організмі жінки змінюється метаболізм йоду, тиреоїдних гормонів, починають працювати зовсім інші системи для формування плоду. Тому потреба в йоді зростає щонайменше до 150 мікрограмів на добу. А загалом вагітним жінкам потрібно споживати близько 250 мікрограмів йоду на добу. Ці норми затверджені Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Якщо жінка споживає менше йоду, то це негативно позначається на її здоров’ї та на здоров’ї дитини.

Йод і вагітність

  • Під час вагітності єдиним джерелом йоду для плода є організм матері. Нестача йоду призводить до незворотних порушень функції мозку, що може спричинити розумову відсталість та кретинізм у дитини.
  • Найбільш критичним є період між першою половиною вагітності та третім роком життя дитини. Від дефіциту тиреоїдних гормонів страждають не тільки мозок дитини, але і її слух, зір, пам’ять та мовлення.
  • Дефіцит йоду призводить до порушення репродуктивної функції, збільшує ризик не виношування та внутрішньоутробної патології.
  • В умовах дефіциту йоду ризик розвитку будь-якого хронічного захворювання підвищується на 24-45%.

Які проблеми можуть виникнути через брак йоду?

– Раніше вважали, що йододефіцит стає причиною розвитку в дитини кретинізму та ендемічного зобу. Зараз виокремлюють велику групу захворювань, які називаються йодозалежними або йододефіцитними. Встановлено, що йододефіцит притаманний людям будь-якого віку: від зародження дитини і до глибокої старості. Найпідступніший вплив йододефіцит спричиняє на розвиток нервової системи. Через це, насамперед, страждають різні фізіологічні реакції, а, по-друге, виникають соматичні ушкодження: вроджені вади розвитку, косоокість, глухонімота, диплегія (параліч) тощо. Але найстрашнішим є те, що розвивається недостатність розумового розвитку та психологічних реакцій. І це стосується не лише новонароджених. З віком така дитина гірше сприймає всі періоди розумового зростання, гірше навчається у школі, не встигає за іншими йодозабезпеченими дітьми.

Якщо йоду бракує у дорослих, то відбувається недостатній синтез тиреоїдних гормонів і люди почуваються втомленими, в них знижена працездатність. А ще в таких осіб можуть виникати температурні реакції, тобто вони мерзнуть, незважаючи на те, що тепло одягнулися.

Забагато буває!
Гранично допустима норма споживання йоду на добу за віком

Вік, років від 0 до 1 року 1-3 4-8 9-13 14-18 від 19 років вагітні та годуючі мами
мкг/добу

немає даних

200

300

600

900

1100

1100

Йододефіцитні території

Кажуть, що найбільше від браку йоду страждають мешканці Західної України. Чи так є насправді?

– Так казали раніше, що йододефіцит існує лише в Західній Україні та Поліссі. Проте дослідження, які ми провели, доводять, що йоду бракує по всій Україні. Однак ступінь йододефіциту в регіонах є різною. У Західній Україні – важкий йододефіцит. У Поліссі – середній ступінь, на інших територіях – легкий ступінь. Але все населення України потребує корекції в йодному забезпеченні.

Як можна перевірити рівень свого йодозабезпечення?

– Є дуже прості способи перевірки. Наприклад, нанести йодну сітку на шкіру. Якщо вона одразу зникає, то йоду в організмі бракує. Якщо тримається на тілі годину-дві, то це означає, що існує відносна недостатність йоду. Якщо сітка тримається від 10-12 до 24 годин, то йоду в організмі достатньо.

Більш детальні дослідження можна зробити в лабораторних умовах. Загалом, у світі таких лабораторій – близько 150. Проте в Україні, на жаль, існує лише одна лабораторія, де проводять спеціальне дослідження з йодозабезпечення – це інститут ендокринології та обміну речовин. Дослідження базується на тому, що 95% йоду виділяється у нас із сечею. Йод, який споживає людина, надходить до тиреоїдних гормонів, включається в обмін речовин, а потім виводиться із сечею. По кількості йоду, що виділився, можна визначити, скільки людина його споживає. Якщо екскреція йоду становить 100-200 мікрограмів на добу, то це означає достатнє йодне забезпечення. Щодо недостатньої кількості, то існують різні ступені: гостра або важка недостатність – коли виділяється менше 20 мікрограмів, середня – від 20 до 50 мікрограмів, легка – від 50 до 100 мікрограмів. Кожен ступінь супроводжується різними змінами в організмі та захворюваннями.

Йодовані продути

Які продукти із вмістом йоду найкраще споживати?

– Для організму та щитовидної залози немає різниці, чи надходить цей йод із сіллю, чи хлібом, молоком, водою, тому будь-який йодований продукт є корисним. Адже в шлунковому тракті сполуки руйнуються і залишається калій йод або йод у найпростішій формі. Він всмоктується в кишковому тракті, надходить у кровотоки і потім – до щитовидної залози. А там використовується для синтезу тиреоїдних гормонів. Найбільш розповсюдженим продуктом є йодована сіль.

Багато господинь переконані, що йодована сіль псує консервацію.

– Це гостре питання, яке неодноразово обговорювалося фахівцями. Раніше сіль йодували калій йодидом. Проте калій йод дуже швидко руйнується. Внаслідок цього випаровується молекулярний йод – I2. Він має неприємний запах, а пізніше забарвлює в коричневий колір, в тому числі і продукти, які солили йодованою сіллю. Однак, зараз сіль йодують йодатом калію – КIО3. Особливість цієї сполуки полягає в тому, що вона є більш стійкою.

Якщо раніше сіль, йодована калій йодидом, могла зберігати необхідну кількість йоду протягом одного-двох місяців, то сіль, збагачена йодатом калію, зберігає дію йоду протягом року і більше. Відповідно, така сіль не спричиняє зміни кольору, виглядає як натуральна і не псує продукти при консервуванні.

Чи потрібно закривати йодовану сіль кришкою, щоби йод не випаровувався?

– Усе залежить від того, скільки часу зберігається йодована сіль. Якщо вона стоїть 1-3 місяці, то це нормально, але якщо довше, до року, то бажано її зберігати закритою. Процес руйнування йодованих домішок є дуже загальмованим. Йод у солі зберігається протягом року. Ми проводили дослідження йодованої калій йодатом солі через три роки. Виявили, що дійсно в ній вже немає початкової концентрації йоду, але половина його початкової кількості – таки присутня. Якщо зважити на те, що сіль йодується в концентрації 40 міліграмів калій йодату на кілограм солі, то 20 міліграмів після трьох років – це доволі хороша концентрація.

Багато виробників почали випускати йодовану воду. Чи є вона корисною?

– Йодована вода може також використовуватися, але треба виходити з того, скільки потрібно йоду для організму, дотримуватися фізіологічних норм. Якщо йоду забагато, то це не дуже добре для організму.

Чимало людей надають перевагу йоду в натуральних продуктах. Зокрема, дехто вважає, що корисно їсти зернятка від яблук.

– Певні продукти містять йод, але часто їх вплив перебільшують. Не варто думати, що достатньо з’їсти 10 яблуневих зерняток, і з ними в організм надійде достатня кількість йоду. Це не так. Науково встановлено, що найбільше йоду міститься в морських продуктах: морській капусті, рибі, креветках, мідіях. А з вітчизняних продуктів найбільше йоду міститься в молоці. Проте на Закарпатті, Прикарпатті, Поліссі мало йоду в навколишньому середовищі, а отже недостатньо його і в молоці.

Тому молоко не можна кип’ятити?

– Річ у тім, що йод зв’язується з білками молока. Зараз навіть випускають деякі продукти для профілактики, де використано цей феномен. Кип’ятіння несуттєво зменшує кількість йоду в молоці, тому пийте молочко і будьте здорові.

Ліна Кулик
січень 2013 року

Міфи про йод спростовані Віктором Кравченко

Йоду багато не буває, бо організм виводить надлишки.

– Можливі ситуації, коли йоду в організмі може бути забагато. Надлишок цього елементу може негативно впливати на різні процеси, які відбуваються в організмі.

Хоча населення Японії споживає йод у дуже великій кількості – в 100-1000 разів більше від рекомендованої ВООЗ дози, проте для них це нормально. Тому експерти визначили граничну дозу споживання йоду – до 1000 мікрограмів на добу. Більше – вже шкодить.

Морська сіль є кращою за йодовану.

– Кількість йоду у морській солі є меншою, ніж у йодованій солі. Натомість, крім йоду морська сіль може містити й інші корисні мікроелементи. Однак, на мою думку, якщо якість морської солі недостатньо контролюється, то споживання такої солі може мати й негативний вплив. Адже моря у нас зараз не дуже чисті. Тому я надаю превагу звичайній йодованій солі.

Під час кип’ятіння йод із солі випаровується.

– Під час кип’ятіння руйнується калій йодат, тому залишок йоду залежить від тривалості термічної обробки. Якщо вона триває 20-30 хвилин, то випаровується близько 30% йоду, якщо годину – то 50%, проте значна його кількість у солі зберігається. Втім, експерти рекомендують солити страви йодованою сіллю наприкінці термічної обробки.

Корисно дихати випарами йоду (відкрити аптечний флакончик йоду і дихати).

– Якщо говорити про повітряний шлях надходження йоду в організм, то це відбувається під час відпочинку на морі, коли люди дихають морським, збагаченим йодом, повітрям. Якщо ж відкрити флакон із йодом, то дихати його випарами можна не довше однієї-двох хвилин.

НЕМАЄ КОМЕНТАРІВ

Залиште коментар